Blar opp for voldskurs

Helsebyråd Trude Drevland i Bergen blar opp 100.000 kroner for å redde et suksesskurs som hjelper kvinner ut av voldelige forhold.

- Vi kan ikke tillate at dette kurset skal bli stanset. Jeg vil ikke nøle med å finne penger slik at de kan fortsette med dette, sier Trude Drevland (H).

Hun reagerte umiddelbart da hun leste i BT at Hieronimus-kurset står i fare for å bli nedlagt. Kurset, som hjelper kvinner å komme seg ut av voldelige forhold, har gitt oppsiktsvekkende gode resultater, men arrangørene mangler penger til å drive videre.

- Enn så lenge skal jeg stille med penger, så får vi ta det derfra. 100.000 kroner er ikke en kolossal sum, men jeg synes dette er et felles ansvar. Derfor vil jeg ta kontakt med både Helse Bergen og Justisdepartementet, sier Drevland.

Helsebyråden understreker at Bergen kommune tar vold i nære relasjoner på alvor.

- Dette er et område vi ikke har lov til å slippe fokuset på. Her har vi en formidabel jobb å gjøre, sier Drevland.

Digger Drevland
- Nei, er det sant? Det er helt fantastisk, sier Eva Rognvik da hun får høre at helsebyråden lover pengestøtte. Rognvik er en av lederne i organisasjonen Hieronimus, som er arrangør av kurset.

- Jeg må gi Trude Drevland en kjempestor klem. Jeg digger henne. Hun er ikke bare en tøff og driftig politiker, men også et menneske som tenker, sier Rognvik.

Hun håper støtten fra byrådet vil gjøre det lettere å få «ja» på søknader om videre kursstøtte.

- Kanskje vi kan samarbeide med Drevland, og sammen legge en god strategi for hvordan vi skal søke penger. Vi har søkt Justisdepartementet flere ganger, uten å få midler av dem. Helse Bergen har vi ikke vært i kontakt med ennå, men det vil vi selvsagt prøve på, sier Rognvik.

- Mye idealistisk arbeid
Hun berømmer innsatsen til psykologene Kari Lossius og Nina Andresen ved Bergensklinikkene og stasjonssjef Harald Andersen ved Laksevåg politistasjon, som har ledet kursene.
- Det ligger mye idealistisk arbeid bak dette, og det kreves fagpersoner med helt spesielle personlige egenskaper, sier Rognvik.
Det første kurset ble startet etter at Harald Andersen uttalte i media at kvinner måtte komme seg vekk fra menn som slo.
Eva Rognvik i Hieronimus ringte den gang lensmannen og sa seg enig, og utfordret Andersen til å være med på å starte et kurs for kvinner i voldelige forhold.
Det ble starten på suksesskurset. I 2001 og 2002 lærte 15 kvinner hvordan de skulle komme seg bort fra voldelige partnere

- Bra liv nå
- De har et veldig bra liv nå. Ingen av disse har falt tilbake til mishandlere etterpå. Kurset fokuserer veldig på valg hos kvinnene, å bli obs på hvorfor man velger destruktivt og samtidig bli oppmerksom på at dette kan man snu, sier Rognvik.
Kursleder og politistasjonssjef Harald Andersen påpeker at det fortsatt er mange kvinner i Bergen som trenger hjelp.
- Det er virkelig et stort behov for at disse kursene får lov til å fortsette. Det er meget positivt at kommunen nå tar ansvar, sier Andersen.
Hieronimus har nettopp avsluttet et kurs, og håper å kunne arrangere ett til i år, nå som byrådet har lovet pengestøtte.
- Vi kan klare oss med 100.000 kroner for å arrangere to kurs i året, men da snur vi på hver krone, sier Rognvik.

Tatt fra Bt.no 15.03.07
av Helge O. Svela
 

Artikkelategori: