Løy om kopimedisin

Kopiprodusent tester ikke medikamenter ordentlig.

Ranbaxy, det største farmasøytselskapet i India, har løyet om testresultatene til over 20 kopimedikamenter, melder Yahoo!News.

Norske forbrukere har imidlertid ingen grunn til bekymring, ifølge Legemiddelverket.

Les også: Billigst medisin i Norge

Grensen er stengt Ansatte ved en Ranbaxy-fabrikk i den indiske byen Paonta Sahib forfalsket data til en rekke kopimedikamenter, skriver nettsiden. Dette ble offentliggjort av USA´s Food and Drug Administration (FDA) sist uke.

FDA er ansvarlig for overvåkningen og regulering av blant annet legemidler, mat, kosttilskudd og kosmetikk.

Amerikanske grenser ble stengt for mer enn 30 kopimedikamenter laget ved denne og en annen indisk fabrikk for seks måneder siden, da inspektører avdekket mistenkelige forhold.

Sjekk pristesten: Spar tusener på medisiner

Forfalsket testresultater Blant annet ble ikke legemidlenes «best før-dato» testet riktig.

I ett tilfelle plasserte ansatte medikamenter i kjøleskap for deretter å oppgi at de hadde blitt oppbevart i romtemperatur.

Selskapet skal også ha løyet om antall og hyppighet av utførte sikkerhetstester.

Les også: Flere og billigere piller

Legemidlene er ikke farlige Til tross for de oppsiktsvekkende avsløringene skal ingen av legemidlene være farlige, og pasienter anbefales å fortsatt ta medikamentene sine.

- Vi har ikke avdekket noen skadevirkninger ved Ranbaxy-produkter som for øyeblikket selges i USA, sier Douglas Throckmorton, assisterende direktør ved FDA.

Talsperson for Ranbaxy, Chuck Caprariello, sier at selskapet «vil fortsette å samarbeide» med FDA.

Les også: Avslørte farlige piller

Ranbaxy også i Norge Ifølge Hans Halse, direktør ved avdeling for legemiddelgodkjenning ved Legemiddelverket, markedsføres det kun tre legemidler fra Ranbaxy i Norge:

* Aciclovir Ranbaxy

* Simvastatin Ranbaxy

* Ranitidine Ranbaxy

Nordmenn har ingen grunn til å kvie seg for å bruke disse, mener Halse.

Les også: Velg riktig - spar 13 000 kroner

Støtter seg til britisk konklusjon Inspektører ved det britiske legemiddelverket, Medicines and Healtcare products Regulatory Agency (MHRA), har kontrollert flere av Ranbaxys fabrikker i India, uten å avdekke bekymringsverdige forhold ved kopiprodusentens fasiliteter, forteller Halse.

Og siden alle tre Ranbaxy-legemidlene som selges i Norge blir produsert på de samme fabrikkene som medikamenter til Storbritannia, kan norske forbrukere ta det med ro.

- De britiske inspektørene så ikke noen grunn til å mistenke noe tøys og stopper ikke salget i Storbritannia. Legemiddelverket støtter seg til denne konklusjonen, sier Halse.

- Men hvorfor er da inspektører fra USA så bekymret?

- MHRA er kjent med FDA´s rapport. Det ser ut til at hovedbekymringen ligger hos et Ranbaxy-anlegg som leverer til USA, men ikke til Storbritannia – og derfor heller ikke til Norge, forklarer Halse.

- Så det er ingen grunn for norske forbrukere å bekymre seg?

- Nei.

- Hva har du å si til folk som gjerne vegrer seg for å kjøpe kopimedisiner som følge av denne episoden?

- Kopimedikamenter må oppfylle de samme godkjenningskriteriene som andre medikamenter, og det er ingen grunn til bekymring.

 

Artikkelategori: