Usunt kosthold kan gjøre deg deprimert

Hurtigmat øker risikoen for depresjon med mer enn 50 prosent, mener forskere.

Er du glad i bakevarer og hurtigmat bør du lese videre. Forskere har nemlig funnet ut at mennesker som spiser dette regelmessig har økt risiko for depresjon, skriver forskningsnettstedet Science Daily.

Selv små mengder

Studien, publisert i Public Health Nutrition journal, viser at jo mer du spiser av hurtigmat, som hamburgere, pizza og pølser, desto større risiko har du for å utvikle depresjon. Forskerne mener risikoen øker med så mye som 51 prosent.

– Jo mer du spiser, jo større er risikoen for depresjon, sier hovedforsker Almudena Sánchez-Villages.

Også bakevarer som kaker, croissanter og kjeks øker risikoen, mener forskerne. Selv små mengder av de usunne lastene er linket til en merkbart større sjanse for å utvikle depresjon.

Dårligere spisevaner

8.964 personer deltok i studien. Deres spisevaner ble kartlagt over en seksmåneders periode.

Resultatene viste at gruppen som spiste mest usunn mat generelt hadde dårligere spisevaner, med et lavt inntak av fisk, grønnsaker, nøtter og frukt.

Generelt var denne gruppen også mindre aktive, jobbet typisk mer enn 45 timer i uken og mange var røykere.

Rammer mange

Depresjon er ingen uvanlig tilstand, og forekomsten har økt de siste tiårene. Ifølge Norsk helseinformatikk rammes omkring 15–25 prosent av alle kvinner, og 7–12 prosent av alle menn, av depresjon i løpet av livet.

Størst risiko har du hvis du er kvinne, har hatt depresjon tidligere, har et nært familiemedlem med depresjon, har forsøkt selvmord, mangler sterk sosial støtte, opplever opprivende eller stressende livshendelser i øyeblikket eller i det siste, misbruker alkohol eller medisiner, skriver nhi.no.

Kilde: tv2.no/nyheter

 

Artikkelategori: