Ny medisin mot trøtthet

Den nye «våknemedisinen» fungerer som koffein, men er mye sterkere. - Suveren, mener søvnforsker.

En ny medisin med navnet modafinil, som tar bort sykelig trøtthet hos narkoleptikere og folk med snorkesyke, er i ferd med å testes ut også på personer uten alvorlige søvnlidelser, melder Aftonbladet.

En fersk amerikansk studie viste at mennesker som har skiftarbeid ble piggere og fikk lettere for å konsentrere seg når de tok piller med virkestoffet modafinil.

- Det er en suveren substans, ettersom man ikke blir avhengig. Den eneste bivirkningen er at man får vanskelig for å sovne om kvelden, hvis man tar medisinen for sent på dagen, sier den svenske søvnforskeren og professoren Torbjörn Åkerstedt til Aftonbladet om medisinen.

Modafinil selges både i Norge og Sverige under navnet Modiodal. Medisinen er imidlertid svært ny i Norden, og det er strenge restriksjoner på den. «Preparatet skal bare forskrives av lege med spesiell erfaring i diagnostisering og behandling av narkolepsi», heter det i den norske Felleskatalogen.

Advarer mot egenmedisinering
Medisinen er også å få kjøpt via Internett, men forskere advarer sterkt mot å benytte den uten i samråd med lege.

- Jeg ville i hvert fall ikke brukt meg selv som forsøkskanin på denne medisinen. Det trengs mye mer forskning på bruken av den blant vanlige mennesker, sier søvnforsker Reidun Ursin ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.no.

Ursin synes den amerikanske forskningen blant skiftarbeidere høres svært interessant ut. Men hun tror ikke at medisinen reduserer søvnbehovet i lengden.

- Jeg tror ikke den tar bort behovet for søvn, eller at den er noen løsning for folk som ønsker å redusere et stort søvnbehov, sier Ursin. Heller ikke Torbjörn Åkerstedt mener stoffet er noe å basere daglig- eller yrkeslivet sitt på.
Han sammenlikner modafinil med koffein, men mener at det bør være reseptbelagt siden det er et langt sterkere medikament. Det kan brukes en gang i blant, men bør ikke brukes for mye, mener han.

- Det kan finnes situasjoner hvor man har slurvet med søvnen og trenger å kjenne seg pigg. Men man kan ikke bygge en yrkeskarriere på medisiner, sier Åkerstedt.

Bivirkninger
Ifølge den foreløpige forskningen ser det ut til at medisinen gjør folk våknere og øker konsentrasjonsevnen, og ikke påvirker de kognitive funksjonene. Modafinil skal foreløpig synes langt tryggere å bruke på narkoleptikere enn amfetamin og ritalin gjør.

Torbjörn Åkerstedt sier til Aftonbladet at det ikke er noen bivirkninger knyttet til modafinil og Modiodal. Ifølge den norske Felleskatalogen er det imidlertid registrert en del mindre bivirkninger ved Modiodal, deriblant disse:

«Forbigående episoder med indre spenning, opphisselse, aggressivitet, søvnløshet og anoreksi. Disse bivirkningene forsvinner vanligvis ved fortsatt behandling med uforandret eller redusert dose. Sjeldne tilfeller av mave-tarmforstyrrelser har vært rapportert. Dette avtar vanligvis dersom tablettene tas til måltid. Tilfeller av hodepine og kløende hudutslett er også rapportert.»

Dopingmiddel
Stoffet står også oppført på idrettens dopinglister. Det amerikanske sprinttalentet Kelly White testet positivt under friidretts-VM i Paris for bruk av modafinil, som er virkestoffet i Modiodal. Hun hevdet at hun lider av en arvelig sykdom i familien og derfor benytter medikamentet, men bli likevel fratatt VM-medaljene sine.

Søvnfakta
Skulle forskerne komme fram til at modafinil kan benyttes også av folk uten alvorlige søvnproblemer, så venter et enormt marked på stoffet:

Nesten 60 prosent av norske 15-åringer sier at de føler seg trøtte om morgenen mer enn fire dager i uka. Det plasserer Norge på verdenstoppen i antall trøtte ungdommer.
For 40-50 år siden sov vi i gjennomsnitt åtte og en halv time hver natt. Nå sover vi i snitt bare seks og en halv time.
Tall fra Norsk Medisinaldepot viser at 230 000 nordmenn, eller ca 5 prosent, bruker medikamenter for å få sove eller roe seg ned. I tillegg kommer naturmidler som selges i helsekostforretninger.
I USA er det hele 15 prosent som sier at de bruker sovemedisiner, de fleste for innsovning. En av fire amerikanere mener selv at de får for lite søvn.
Tre av fire, eller 74 prosent av amerikanerne, sier at de sliter med en eller annen form for søvnforstyrrelse.
Mellom 10 og 20 prosent av nordmenn klager over søvnproblemer. Omtrent halvparten har alvorlige problemer.

Klippet fra Dagbladet 3/10.03

 

Artikkelategori: