Tyrannsjefer kan være psykopater

Utad er han sjarmerende og vellykket, men bak fasaden truer en tyrann. -Sjefer med psykopatiske trekk er et økende problem, mener norske eksperter.

Odd Hellesøy har lang erfaring som psykiater og organisasjonsrådgiver. Stadig blir han leid inn for å hjelpe til med å løse fastlåste konflikter på arbeidsplasser.

Og ikke sjelden har den vrange sjefen skylden.

- Jeg ser ofte sjefer som er følelsesmessige kalde, som utnytter kollegene og nekter å lytte til andre - trekk som også er kjent hos psykopater, sier Hellesøy.

Søker makt
De siste årene har etterspørselen etter bedriftsrådgivere økt betraktelig. Hellesøy tror et tøffere arbeidsmarked gir plass til flere problematiske sjefer.

- Særlig såkalte «ryddegutter», som blir ansatt for å stramme inn og bedre resultatene, kan oppleves som spesielt vanskelige og hensynsløse, mener Hellesøy.

Psykopati er en personlighetsdiagnose, og ofte vanskelig å kurere. Det kreves grundige analyser for å fastslå om en person er psykopat. Men at mange ledere har trekkene, er ikke forskerne i tvil om.

Psykopaten føler seg nemlig vel i ledende posisjoner.

- Psykopater er ute etter kontroll og makt, dermed søker de til høytstående stillinger. Vi finner psykopater i alle arbeidsgrupper, men de dukker oftere opp blant lederne, sier Arnulf Kolstad, professor i psykologi ved NTNU i Trondheim.

En sjef med psykopatiske trekk vil av mange bli oppfattet som en dyktig leder - inntil han avslører sine mørkeste sider.

Typiske trekk for psykopaten er at han lyver og bedrar, manipulerer, skaper intriger og herser med kollegene. Han tråkker på andre for å fremheve seg selv, og kan gjerne stjele æren for godt arbeid andre har utført.

Samtidig har psykopaten en unik evne til å sjarmere, og han innynder seg med de «riktige personene».

Sjarmerende tyrann
Utad fremstår psykopaten ofte som vellykket og dyktig, mens han egentlig sliter med dårlig selvtillit og har et umettelig behov for skryt og anerkjennelse. Blant psykologer går psykopaten også under navnet «sjarmerende tyrann».

Leder for Forum for psykososialt arbeidsmiljø og konsernoverlege i Nordea, Bjørnar Brændeland, tror økende krav til avkastning gjør at sjefer med psykopatiske trekk lettere kommer til syne.

- Vi vil alltid finne mennesker med psykopatiske trekk i lederstillinger, fordi kravene til rask profitt øker. Dermed blir det lettere å ansette en sjef som er lidenskapelig opptatt av resultater, men som ikke tar hensyn til de menneskelige verdiene på arbeidsplassen, sier Brændeland.

Ifølge psykolog og bedriftsrådgiver Terje Hotvedt har psykopaten som regel bred støtte på arbeidsplassen.

- I de fleste tilfellene er den beste løsningen å si opp jobben, dessverre. Da får du i alle fall løst ditt eget problem, sier Hotvedt.

Klippet fra VG

 

Artikkelategori: