VGs artikler om psykolog og serieovergriper Sverre Varhaug

VG har hatt en rekke med artikler om psykolog Sverre Varhaug, som begikk grove seksuelle overgrep mot sine pasienter over tre tiår. Avisen har også hatt en lederartikkel med overskriften «Dukkemannen må granskes!» og en kommentar av Shazia Majid med overskriften «Ta ansvar, be om unnskyldning»

Det som mediene må lære av denne saken, der overgrepene rammet så mange over så mange år, er at når helsepersonell begår seksuelle overgrep mot sine pasienter, så må overgriperen navngis i mediene, slik at folk blir advart og på den måten forebygges nye overgrep.

20. januar 1992 måtte daværende leder i Norsk psykologforening gå av pga. seksuell omgang med to kvinnelige pasienter. Senere har han hatt høye stillinger som psykolog, og arbeider som psykolog den dag i dag.

Og 7. november 2005 ble en tidligere leder i Norsk psykiatrisk forening, som var professor i psykiatri og lærebokforfatter, dømt i lagmannsretten for samleie med pasient.

(2. desember 2004 ble han dømt i tingretten.) Han fikk senere autorisasjonen tilbake i begrenset form med vilkår, og fortsatt har han denne autorisasjonen. Han har skrevet mange lærebøker, både alene og sammen med andre, også etter at han ble dømt. Verken psykologen eller psykiatriprofessoren ble navngitt i mediene.

Neste gang dette skjer, må mediene ta ansvar og navngi slike overgripere. Vi kan ikke risikere fremtidige pasienters liv og helse gjennom unødig hemmelighetskremmeri og beskyttelse av overgripere.

Tegning av psykolog

Artikkelategori: