Mørket

Vi liker ikke mørket, Vi har aldri likt det. Samme hvor mye enkelte diktere og sangere har hyllet intimiteten i mørket , og fløyelsmørke netter kommer vi aldri til å skifte mening.

Helt siden vi var barn og mørkredde har vi hatet mørket. Vi er mørkredde ennå. Vi tør å innrømme det, særlig siden det kan ha sin psykologiske forklaring i at en gang vi i nattens mulm og mørke snek oss ned trappen med retning kjøleskapet, snublet og falt, og ennå sliter med skadene vi pådro oss. En gang traff vi på en edderkopp også. «Mørket er bare fravær av lys» sier noen trøstende til oss når vi nevner vår fobi. Javist, men det er nettopp dette fravær av lys vi ikke kan fordra. Hva skal det nå tjene til ?

Vi unngår det mest mulig, dette fravær av lys. Holder oss langt borte fra mørke smug, og sover med lyset på. Men av og til skjer det uunngåelige, lyset går. Gru og redsel ! Vi er aldri langt borte fra lommelykt og stearinlys, men det blir ikke det samme, tvert imot kan et blafrende lys gjøre stemningen enda mer ladet.

Etter nøye overveielse lister vi oss i nattkjole på skjelvende ben og med lommelykt i hånden ned til sikringsboksen for å sjekke der. Etter at vi fikk automatsikringer har vi lært oss teknikken. Men vår viten er bortkastet, sjelden noe galt å finne her. Vi ringer lysverket og spør med tynn stemme når strømmen kan ventes igjen, og om man i svært alvorlige tilfeller kan få låne et nødaggregat. På det siste spørsmålet er svaret klart NEI når vi oppgir grunnen, på det første kan det være noe slikt som - «vanskelig å si, kanskje det ikke vil ta så mange timer.»

« Så mange timer»! det kan bety alt fra to til tolv timer. Og for oss er en time uten lys som et år.

Fortsatt skjelvende kryper vi under dynen igjen. De skrekkeligste syner fremstiller seg for våre øyne, og sammen med alle de mørkets gjerninger vi kan komme på skaper de kaos i hodet vårt.

Da - som ved et under - kommer lyset plutselig på igjen, og verden er som forandret. «Takk, takk Lysverket,» mumler vi, og takk Vårherre for at når du først skulle finne opp mørket, også fant opp Edison!

Solveig Hansen