Hva skjedde med Esme Lennox?

Hva skjedde med Esme Lennox

  • Forfatter: Maggie O`Farrell
  • Forlag: Oversatt av Bodil Engen Aschehoug

BOK: Det kan være fristende for min generasjons kvinner å harselere lett over gamle feminister og kvinnekamp skriver Cathrine Krøger fra Dagbladet litteratur.

Da er romanen om Esme Lennox en god påminner om hvor takknemlige vi burde være. Det er ikke engang 100 år siden kvinner kunne ende på asyl for å vise den frihetstrangen vi i dag tar som en selvfølge. Ja, som regnes som en styrke. Ethvert opprør kunne stoppes av en rasende far eller ektemann. Samt en underskrift fra en lege som villig satt diagnosen hysteri eller såkalt dementia praecox; schizofreni.

Kriminalroman
Irske Maggie O`Farrell har skrevet en hjerteskjærende fortelling om en kvinne med en slik skjebne. Rammefortellingen er fra samtidas Edinburgh. Der driver unge Iris butikk. Hun har hund, en gift elsker og et sterkt forhold til sin stebror. En dag får hun telefon fra byens asyl som skal nedlegges. Om hun vil ta seg av en grandtante som har bodd der i seksti år. Iris vet ingenting om tanten. Boka kommer til å handle om hennes skjebne, samt Iris senile bestemors som har mer på samvittigheten enn noen aner. Den får etter hvert visse likheter med en kriminalroman. God krim.

Indre eksil
Fortellerteknisk veksler boka smidig mellom Iris nåtidsfortelling, den senile bestemorens mimring og aller best; Esmes gjenerindring. På asylet lærte Esme å gå i indre asyl. Hun gjenopplever sitt liv fram til hun var seksten, og livet stoppet. Fra barndommen i kolonitidas India, der lillebroren døde av tyfus og hun kunne høre gummitrærne gråte. Til ungdommen i Edinburghs øvre middelklasse, der alt dreide seg om å få døtrene godt gift. Det var dette den intelligente og leseglade Esme ikke klarte. Alle kjolene, ballene, den overflatiske konversasjonen. Esme slang seg ned i en sofa og leste, hun klatret i trær, hun svarte mutt. På et ball blir hun utsatt for noe svært grovt. Hun kan ikke slutte å skrike, og blir lagt i remmer. I seksti år.

Opprørende
Fortellingen om Esme Lennox er ekstremt opprørende lesning, blottet for melodrama og sentimentalitet. Det er direkte vondt å lese om vakre Esme som i det ytre forvandles til et dyr. Protesterer hun, legges hun på isolat. Protesterer hun ikke, godtar hun sin diagnose. Her er andre kvinneskjebner. En kvinne som mistet et barn, en annen som aldri fikk. En som ikke vil ha samkvem med mannen, en som vil ha det for mye….

«Hva skjedde med Esme Lennox?» er stramt og sobert oversatt av en proff Bodil Engen. Det er Maggie O`Farrells fjerde roman, men hennes første bok på norsk. Vi vil ha flere!

Forfatter: 

Maggie o`Farell