Litteratur

Hva har du med Hitler å gjøre, pappa ?

Beskrivelse:
- Pappa, det står om deg i Dagsavisen, kjempestort oppslag, sa hun. - Det står at du vil stoppe " Hitler`s bibel " ! -Hva sa du ? - Det står at du vil stoppe " Mein Kampf " ! Hun var andpusten, gispet etter luft. - Er det sant, pappa ? Hvordan skal du få til det ? Hva skjer ? tenkte jeg, og så meg rundt, hun snakket så høyt at hele gården kunne høre, jeg tok en kjapp sveip over vinduene, alle var lukket, hun ga meg avisen. - Men det er ikke noe bilde av deg pappa, bare av Hitler, sa hun. - Hva har du med Hitler å gjøre, pappa ?

Nesten

Beskrivelse:
I " Nesten " skriver Jostein Pedersen om sitt liv med depresjoner og hvordan det nesten drev ham til selvmord. Dette er Jostein Pedersens historie. Han er nådeløst ærlig og forteller åpent om sitt liv som depressiv. Han bryter med tabuer, myter og fortielse. Men med selvironi og sitt humoristiske perspektiv har den blitt en hyllest til livet. Depresjon og selvmord er uhyre kompliserte temaer, men skildres i boken så menneskevarmt og forståelig at den vil være til hjelp for mange. " Nesten " er biografisk , men historien til Jostein er på ingen måte unik.

Mysteriet mamma

Beskrivelse:
Viktig bok fra Forlaget Oktober: Mysteriet mamma Forfatter Trude Lorentzen. Det er noe med fargene i de bildet, det orange søttitallstapetet, de matchende vinrøde blusene våre. Viomfavner hverandre. Armen min rundt nakken hennes. Øynene hennes gjennom brilleglassene. Uten frykt, bare frydefulle. Og smilet- Det er ikke til fotografen selv om hun ser rett inn i kameraet.Nei, det lattermilde smilet er til meg, den eneste ungen hennes, et enebarn som forguder alenemoren sin, som presser leppene mot kinnet hennes, med lukkede øyne, mens jeg sannsynligvis lager en høy koselyd. Mamma`n min. Dette bilder er oss, alt vi hadde sammen, fanget i en eksponering. Det virker umulig å forestille seg at disse to menneskene ikke skulle være lykkelige for alltid. Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selvmord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forstod ikke hva som skjedde med moren den gangen. Kan hun forstå mer nå ? Mysteriet mamma er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før. " Mysteriet mamma" er hovedbok i Bokklubben i august. Les Bokklubbens omtale presentert av psykolog Siddel Gran:

Monstermenneske

Beskrivelse:
"Mamma og pappa går rundt Østensjøvannet, det er jul og sola glitrer på isen, de dytter sparken foran seg, begge har hendene på styret og røykpust ut av munnen, og sammen dytter de den store jenta si fremover, gjennom all snøen, datteren som er voksen, men som ikke kan gå selv, som ikke kommer seg utenfor døra denne vinteren før moren og faren tar henne med på sparketur, denne jenta som ikke kommer seg ut i verden på egen hånd, som ikke klarer seg selv på noen som helst måte, og moren og faren må bare dytte og dytte." Romanen Monstermenneske stuper inn i det syke, det stygge, det vakre, det selvransakende og det sårbare, med tankevekkende alvor og sjenerøs humor. Hvordan slutte å være redd og bli et menneske ute i verden? Monstermenneske er korlistet til P2-lytternes romanpris, og romanen ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag.

Pappas Prinsesse

Beskrivelse:

Hva skjedde med Esme Lennox?

Beskrivelse:

Alltid nye muligheter

Beskrivelse:
Psykiater Pål Abrahamsen, bokaktuell med boka “ Alltid nye muligheter”: En bok om kommunikasjon og mellommenneskelig forståelse.

Duggfall

Beskrivelse:
Sekstenårige Stine overhører en dag en samtale som bekrefter det hun lenge har ant: Hun er adoptert. Denne samtalen blir et sjokk som løsner et skred av følelser.

Frostnatt

Beskrivelse:
FROSTNATT er romanen om Ingrid, hennes utvikling og de problemene hun strir med i tidlige ungdomskår. Signaler som det er viktig å forstå, for å kunne gi hjelp mens det ennå er tid.

Bur til en skadet fugl

Beskrivelse:
Forlag: Cappellen 1982 Et sted i barndommen er noe skjedd. Siden blir det fortrengt å dekket over med skyldfølelse.19 år gammel er liv full av uforklarlig angst. Hun tigger seg inn på psykiatrisk avdeling, og overføres snart til Dikemark utenfor Oslo.

BLI SINT !

Beskrivelse:
Forord av Bernt Hagtvet, Anders Heger og Vigdis Hjort Stopp likegyldigheten! Lukk opp øynene og engasjer dere! Vær indignerte!

Psykosens verden

Beskrivelse:
-en schizofren kvinnes beretning Universitetsforlaget 2004-10-28 Psykosens verden er et bokverk som beskriver en schizofren kvinnes historie. ”Lise Dahl ” har skrevet dagbok gjennom ti år. Historien hennes gir et sjeldent innblikk i livet til en psykotisk person som lever i to adskilte verdener.

Depresjon og angst , hvor mye hjelper medisiner ?

Beskrivelse:
Boka ”Depresjon og angst” med undertittel; hvor mye hjelper medisin, er en svært viktig og oppklarende bok om medikamentell behandling av angst og depresjonslidelser.

Vinterdepresjon

Beskrivelse:
Forlag: Universitetsforlaget.1996 Vinterdepresjon ramme \r mellom 5 og 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge, men er likevel lite kjent både blant fagfolk og legefolk. Tilstanden varer gjerne fra sent på høsten til tidlig om våren, og har tendens til å komme igjen år etter år.

Balanseganger

Beskrivelse:
Forlag: Aschehoug 1995 Med utgangspunkt i egne erfaringer, ofte på det personlige plan, tar psykiater Jarl Jørstad opp temaer som er aktuelle både i den enkeltes liv og i dagens samfunnsdebatt.

Når følelser blir mat. Kvinner og spiseforstyrrelser

Beskrivelse:
Forlag: Aschehoug 1990 Hvor mange kvinner er stolte av og trygge i forhold til kroppen sin?

Den indre samtalen

Beskrivelse:
Forlag: Gyldendal norsk forlag as. 2000 Terapi er en oppdagelsesreise der svarene aldri er gitt på forhånd, og der reiseopplevelsene i seg selv er verdifulle. I kognitiv terapi rettes fokuset mot det klienten selv opplever som problemfylt i sin daglige tilværelse.

Angstens utganger

Beskrivelse:
Forlag:Pax Forlag as 1995 “I arbeidslivet er angst mer et tabu, enn et fengselsopphold”, skriver Eva Rognvik, en av kvinnene bak selvhjelps gruppen “Bare angst” i Bergen.

Trange rom

Beskrivelse:

Når gikk jeg over grensen til å bli usynlig.

Beskrivelse:

Utbrenthet

Beskrivelse:
Kronikk av Atle Roness i Bergens Tidende Utbrenning er resultat av et samvirke mellom personlighet og arbeidsmiljø

Å leve med angst

Beskrivelse:
En bok som kan sies å være Angstpasientens "Bibel". I den nye boka til Psykiater Pål Abrahamsen “ Alltid nye muligheter”, som er utgitt på NKS Forlaget , kan du lese mer om disse temaene, samt få med deg god og viktig informasjon om proffesjonell samhandling, dvs møter mellom mennesker hvor formåler er å oppnå resultat.

Det kjempende mennesket, maktens etikk

Beskrivelse:
Nina Karin Monsen

Den narsisistiske kultur

Beskrivelse:
Den berømte historiker Christopher Lasch har skrevet en perle av en bok.

Lykkepillen

Beskrivelse:
- Boken tar opp de forskjellige aspektene ved angst- og depresjonslidelser, så vel som symptomer, behandling, psykososiale og sosiale problemstillinger denne pasientgruppen møter. - Boken er ment som en informasjonskilde for mennesker med angst og depresjon, en håndbok i medikamenter som kan hjelpe, en avmystifisering av medias skrekkpropaganda omkring SSRI eller på folkemunne ”Lykkepiller”.

Lykkepillen

Beskrivelse:
- Boken tar opp de forskjellige aspektene ved angst- og depresjonslidelser, så vel som symptomer, behandling, psykososiale og sosiale problemstillinger denne pasientgruppen møter. - Boken er ment som en informasjonskilde for mennesker med angst og depresjon, en håndbok i medikamenter som kan hjelpe, en avmystifisering av medias skrekkpropaganda omkring SSRI eller på folkemunne ”Lykkepiller”.

Mitt urolige sinn

Beskrivelse:
av Kay Redfield Jamison, professor i psykiatri og manisk-depressiv. Hjemmets Bokforlag

TILBAKE TIL LIVET

Beskrivelse:
Mehlum skriver i introduksjonen at selvmord kanskje er den mest ensomme av alle handlinger, samtidig er det få andre ting som griper så grunnleggende inn i andres liv

Du har rett til å gå her

Beskrivelse: